Het ‘sappige’ Temptation Island werd salonfähig, terwijl deelnemers gebroken achterbleven

ZAP RTL’s Temptation Island, de bekendste titel uit het genre ‘guilty pleasure’, ligt onder vuur. Steeds duidelijker wordt wat er zo guilty aan de pleasure is.

Deelnemers aan Temptation Island uit het seizoen 2023. Beeld Videoland RTL
Deelnemers aan Temptation Island uit het seizoen 2023. Beeld Videoland RTL

De teller staat nu op veertien. Veertien oud-deelnemers aan Temptation island hebben zich bij advocaat Sébas Diekstra gemeld, omdat ze psychische schade zouden hebben opgelopen door hun deelname aan het reality- en relatieprogramma. Anderhalve week geleden deden Efrain (26) en Aylin (24) hun beklag in het AD. Ze gingen als koppel het programma in, en kwamen er gebroken uit. Vooral Aylin leed onder de beelden die zij van haar vriend te zien had gekregen, de suggestie dat hij het misschien wel, misschien niet had aangelegd met één van de verleidsters op het eiland. En net toen hij haar ervan had kunnen overtuigen dat hij niks oneerbaars had gedaan, werd het programma uitgezonden, en leek het alsnog of hij was vreemdgegaan. Aylin belandde na een suïcide-poging in het ziekenhuis.

Eén klacht is vervelend, veertien klachten is een kwestie. Programma-directeur Peter van der Vorst van RTL Nederland besloot dat er voorlopig geen nieuwe aflevering komt van het programma. Was geen grote ramp, want seizoen 2023 is toch net afgelopen. Eind 2019 zette hij ook een reality-programma stop. Toen ging het om De Villa, een huis met acht adolescenten, liters drank en tig verborgen camera’s. Twee mannelijke deelnemers hadden zich opgedrongen aan twee vrouwelijke deelnemers, zo leek het althans. Toen er ophef ontstond nadat de beelden waren uitgezonden, besloot RTL tijdelijk te stoppen met alle ‘guilty pleasure’- programma’s, ook Temptation island ging in de ban. Er kwam een onderzoek, intern, extern alles.

Tijdelijk was inderdaad tijdelijk, want in 2020 gingen er gewoon weer vier koppels naar een tropisch eiland vol verleiders, alleen waren de koppels nu „op zoek naar antwoorden op relatievragen” en wilden ze „groeien als persoon”. De singles waren niet meer louter verleiders, maar singles die „open stonden voor een nieuwe relatie”.

Verkneukelen

Ik bleef toch even haken aan dat guilty pleasure-tv. Want wat is er nou precies guilty aan de pleasure? Gaat het om schaamte – dat je naar iets kijkt wat eigenlijk beneden je stand is? Beetje plat, maar wel lekker? Of betekent het echt schuld – voel je je schuldig omdat je je zit te verkneukelen om twintigers die hun relatie en zichzelf de vernieling in helpen? Allebei waarschijnlijk, maar opvallend was wel dat het met de jaren steeds salonfähiger werd voor bekende Nederlanders om te bekennen dat ze stiekem verslingerd waren aan de ‘juice, drama en gossip’ van Temptation Island. In 2017 kwam er ook Temptation Talk: in een studio met publiek werden de sappigste scènes nog eens herhaald en nabesproken. Keurige mensen zaten daar op de bank, herinner ik me. Psychologen werden uitgenodigd om de gevoelens van wraak en jaloezie te duiden.

Ik heb een willekeurige aflevering Temptation Talk terug gekeken. Te gast is daar de moeder van Megan Deseaever, deelneemster in seizoen 2018 met haar toenmalige vriend Kevin Malengier. Zij was destijds 18 en op de eerste beelden die ze te zien kreeg was haar Kevin aan het roepen dat ze „koekerond” was. Vlaams voor dom. Relatie kapot. Hij deelde daarop het bed met een ander, zij ook. Hoe vond haar moeder het om haar dochter zo te zien?, vroeg presentator Rick Brandsteder. Heel vreemd, zei ze. „Maar wat was nou het opmerkelijkste, het pijnlijkste moment?” Dat was, zegt haar moeder, toen ze Megan zo zag huilen. Na haar deelname leed Megan aan „een laag zelfbeeld”, vertelde ze op haar Instagram-account. Dat ging ze te lijf met een (gesponsorde) borstvergroting, lipfillers en nog zo wat. Ze maakt nu pikante content voor online platform OnlyFans. In 2023 dook ze op in het programma Ex on the beach: double Dutch. Ze verbrak haar verloving en herenigde zich voor de camera’s met haar ex Joey Ceti, maar dat schijnt toch weer uit te zijn. Smullen hè?